Search

Čeští šachisté obsadili na olympiádě v Batumi 12. místo

Přitom Češi byli jediní, kdo čínský tým v Batumi porazil, a to dokonce hladce 3:1. V závěrečném kole měli blízko k další výhře nad týmem z první světové desítky, což by je posunulo na šesté místo. David Navara se s černými figurami poměrně rychle dohodl na remíze s někdejší světovou dvojkou Vasylem Ivančukem. Smírem skončila i partie Viktora Lázničky s Pavlem Eljanovem.

Na dalších šachovnicích se však rozpoutal urputný boj na více než 90 tahů. Cenný bod získal Peter Michalík, který svůj letošní debut v českém týmu zakončil výhrou nad exmistrem světa z počátku tisíciletí Ruslanem Ponomarjovem. Jiří Štoček se však útoku Jurije Kryvoručka neubránil a Ukrajinci srovnali na 2:2. Přesto Češi, kteří v posledních letech končili ve třetí i čtvrté desítce, zůstali jen jedno místo za svým nejlepším výsledkem z roku 2006 z Turína.

České šachistky po čtvrteční remíze s Gruzií dnes nestačily na tým domácích náhradnic. Kristýna Novosadová znovu slavila vítězství a Karolína Olšarová uhrála remízu, ale Joanna Woreková a Olga Sikorová vyšly tentokrát naprázdno. Ženy si oproti minulé olympiádě polepšily o 30 míst, v průběhu turnaje však pomýšlely ještě na lepší výsledek.

Číňanům díky lepšímu pomocnému hodnocení stačila v posledním zápase s Američany remíza a tu bez problémů vybojovali. Na první šachovnici zářil Nizozemec Giri Anish, který vybojoval 8,5 bodu z 11 partií, ale spoluhráči mu moc nepomohli. Skvěle hrál také Američan Fabiano Caruana, který v průběhu turnaje dokonce ohrožoval pozici světové jedničky Nora Magnuse Carlsena, který v Batumi chyběl. Remízy v závěru ho však přibrzdily a útok musel odložit na listopadový vzájemný zápas o titul mistra světa v Londýně.

Let's block ads! (Why?)

https://isport.blesk.cz/clanek/live-sport/346777/cesti-sachiste-obsadili-na-olympiade-v-batumi-12-misto.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Čeští šachisté obsadili na olympiádě v Batumi 12. místo"

Post a Comment

Powered by Blogger.