Search

Rána pro český fotbal! Končí další špičkový sudí - Sport.cz

Vlastimil Vacek, Právo

Když končil na konci minulého roku respektovaný sudí Příhoda, uvedl, že nebyl spokojený s atmosférou kolem komise rozhodčích vedené Jozefem Chovancem i projektu VAR, který se týká využívání videa v nejvyšší fotbalové soutěži.

Jílek teď uvedl důvod podobný, navíc si postěžoval, že nebyl dostatečně vytěžovaný. Jeho posledním utkáním kariéry tak zůstane prosincový duel mezi Příbramí a Spartou. K zásadnímu rozhodnutí dospěl po pečlivé úvaze, nikdo jej do ničeho netlačil. V nejvyšší soutěži rozhodoval patnáct let, odpískal 209 utkání.

Prý byl neperspektivní

V této sezoně pískal sedm utkání, avšak nemohl rozhodovat ty nejatraktivnější zápasy, které jsou pod dohledem videa, jelikož na něj není proškolen. To se snažil změnit, ale protože v létě by stejně musel ukončit profesionální kariéru kvůli pravidlu o překročení hranice 46 let, dozvěděl se, že jeho proškolení by bylo neperspektivní.

Dostal proto nabídku pouze na školení na pozici videorozhodčího. Jílek se místo toho rozhodl kariéru předčasně ukončit a soustředit se na řízení Jihočeského fotbalového svazu.

Rozhodčí Jan Jílek během Plzně se Spartou.

Vlastimil Vacek, Právo

"Nechci nadále být dvanáctým hráčem v týmu, kde do základní sestavy nastupuje jen 11 hráčů. To mě nadále nenaplňuje, a proto volím cestu uvolnění místa rozhodčím mladším a perspektivnějším, protože v tomto ohledu má naše rozhodcovství značné rezervy," uvedl Jílek v prohlášení pro média. "Nekončím zatrpkle ani naštvaně, jen zklamaně. Je to těžké rozhodnutí, nicméně je konečné, neměnné a finální," dodal.

Jílek údajně dlouho usiloval o to, aby byl proškolen na řízení zápasů, které dozoruje video. "Celý loňský podzim jsem usiloval o doškolení. Je dosti frustrující, když po 14,5 letech působení v profesionálních soutěžích nemůžete být nasazen na utkání, kde je VAR," prohlásil.

Chovanec přispěchal s poděkováním

Předseda Komise rozhodčích FAČR Jozef Chovanec přijal verdikt sudího Jílka bez emocí. Poděkoval mu za vše, co pro český fotbal udělal. „Honza Jílek udělal pro český fotbal opravdu hodně a je to podobně jako Radek Příhoda velká persona, která si zaslouží naše poděkování. Podle reglementu UEFA má před sebou poslední půlrok kariéry a cením si toho, že chce dát příležitost mladší rozhodcovské generaci stejně jako faktu, že nám své rozhodnutí oznámil ještě před zahájením doškolení projektu VAR," uvedl na stránkách FAČR Chovanec.

Předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec (vlevo) během derby Bohemians - Sparta po boku trenéra Vítězslava Lavičky.

Vlastimil Vacek, Právo

Ten je přesvědčený o tom, že Jílek z fotbalového prostředí nezmizí. "Věřím, že své zkušenosti bude nejen v rámci Jihočeského kraje uplatňovat i v práci se svými potencionálními nástupci, kteří by v budoucnu mohli také řídit profesionální soutěže," dodal Chovanec.

Nyní již bývalý prvoligový sudí bude dál působit jako předseda Jihočeského krajského fotbalového svazu a dál si jako jeden ze zásadních cílů klade práci s mladými rozhodčími a jejich výchovu. "Fotbalu budu chtít dál pomáhat ze své funkce, s kolegy uděláme maximum pro přípravu dalších talentů pro možné řízení profesionálních soutěží. V případě zájmu jsem rovněž připraven spolupracovat s komisi rozhodčích vedené panem Chovancem, a to na jakékoliv úrovni," konstatoval Jílek.

Let's block ads! (Why?)

https://www.sport.cz/fotbal/synot-liga/clanek/1058739-rana-pro-cesky-fotbal-konci-dalsi-spickovy-sudi.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Rána pro český fotbal! Končí další špičkový sudí - Sport.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.