Search

Trpišovský a Klopp. Porovnání fotbalových trenérů s kšiltovkou - iDNES.cz

Usedl za stůl, napil se vody a nejdřív vypadal ustaraně a unaveně.

„Uf, už je jedenáct hodin večer,“ odfrkl si a zdálo se, že by se nejradši šel prospat.

Ale ještě předtím čekala Jürgena Kloppa, trenéra fotbalistů Liverpoolu, tisková konference po derby s Evertonem. A to byla příjemná práce, při které rychle ožil a ospalý výraz mu z tváře bleskově zmizel.

Jeho tým ve středu večer ukázal, jak vypadá fotbal budoucnosti.

Ve vyhecovaném souboji si městského rivala povodil a vyhrál 5:2.

Trenér fotbalistů Liverpoolu Jürgen Klopp během městského derby proti Evertonu.
Trenér fotbalistů Liverpoolu Jürgen Klopp po vítězném zápase.

Předvedl úchvatné akce, které potěšily oko fotbalových estétů.

Bez hvězd Salaha a Firmina, s pěti náhradníky v sestavě.

Krásně se dívalo na to, jak vyčnívají ti, kteří bývají stranou zájmu: útočník Origi elegantně zakončoval, po lajně kmital prcek Shaqiri. A kolik toho oběhal dříč Wijnaldum!

Klopp, rekordman z Liverpoolu. Má sto výher i nejdelší sérii bez porážky

Rychlý, agresivní, přímočarý, moderní: takový je Kloppův Liverpool, který z patnácti ligových zápasů čtrnáct vyhrál, tabulku vede o osm bodů a kdekoho inspiruje.

V Česku se mu zkouší přiblížit Slavia s velkým Kloppovým obdivovatelem na lavičce.

Jiný svět. Ale...

„Hodně mi imponuje. Jeho autobiografii jsem četl několikrát. Mám taky doma zpracovanou analýzu hry Dortmundu v době, kdy tam trénoval,“ vypráví slávistický kouč Jindřich Trpišovský. „Vždycky se mi líbil jeho přístup, vyjadřování, upřímnost, přirozenost. Vlastně všechno, co dělal a dělá.“

Pokud je Klopp Trpišovského vzorem, pak Liverpool by mohl být předobrazem, ke kterému by se Slavia časem ráda aspoň přiblížila.

Za osmnáct kol nastřílela osmatřicet gólů, jen tři dostala. V lize je neporažená čtyřiadvacet utkání v řadě a večer v mrazivém Liberci, kde Trpišovský před čtyřmi lety v lize začínal, může šňůru natáhnout.

Liverpool je ovšem ještě dál: Díky úchvatnému derby jeho neporazitelnost trvá už dvaatřicet zápasů.

Klopp ve středu kromě prestižního vítězství oslavil i stou výhru v Premier League, na což mu stačilo jen 159 zápasů.

Trpišovského bilance? Stovce vítězství se už také blíží: ve 143 utkáních vyhrál 85krát.

Konkurence, na kterou Slavia a její trenér naráží v lize, je pochopitelně nesrovnatelná s tou, se kterou se týden co týden pere Liverpool v Premier League. Anglický gigant bezpochyby žije v jiném světě.

Ale když do něj Slavia v Lize mistrů na chvilku nakoukla, ostuda to nebyla. V Lize mistrů dokázala obstát v přetěžkých bitvách s Barcelonou, Interem Milán a Dortmundem a logicky se vkrádala myšlenka, jak by český Klopp obstál v souboji s německým originálem.

Principy, na kterých stojí slávistická hra, se totiž těm liverpoolským v mnohém podobají.

Kšiltovka, hlášky, show

Také Trpišovského tým chce hrát svižně, dominantně, líbivě. Chce být odvážný, nevyčkává, občas drze riskuje. A v lecčems jsou si blízké i osobnosti obou trenérů.

Na začátku byla v očích fanoušků pojítkem hlavně kšiltovka, kterou si Klopp i jeho český kolega při zápasech naráží na hlavu. Později také originální hlášky v rozhovorech.

Liberec - Slavia

Sledujte od 19.30 hodin online.

„Když začínal, byla jiná doba. Ve vyjadřování, v oblékání, ve vystupování,“ vybavuje si Trpišovský. „Klopp přišel s něčím novým. Ukázal cestu další vlně trenérů.“

Což platí i pro něj: léta dělá všechno pro to, aby se německému sympaťákovi přiblížil i profesně.

„Lichotí mi, když nás přirovnávají. Snad je to nejen kvůli čepici, ale i kvůli způsobu práce,“ líčil už před čtyřmi lety. „Fotbal je show, je potřeba lidi pobavit.“

Právě tohle životní krédo je tím, co ho s Kloppem propojuje nejvíc.

Při zápasech Liverpoolu se člověk málokdy nudí, také Slavia se snaží hrát bez hluchých míst. Ne vždy to vyjde, proto Trpišovský často i na vítězství najde mouchy.

Střely, šance... Jen ta produktivita, mrzelo i přes výhru Trpišovského

To samé Klopp – i když jeho tým smetl největšího rivala, úplně spokojený nebyl: „Štve mě, že jsme za stavu 4:1 dostali gól těsně před poločasem. Musíme se poučit!“

Pokud se ti dva v něčem liší, pak je to hráčská minulost: Trpišovskému kariéru brzy ukončilo zranění, Klopp odkopal přes tři stovky zápasů za druholigovou Mohuč.

A pozor, jiná může být i jejich trenérská budoucnost: zatímco Klopp plánuje dát si v létě 2022 od fotbalu na rok pauzu, Trpišovský odmítá nabídky a chce dál posouvat Slavii.

O něco blíž slavnému předobrazu.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMigwFodHRwczovL3d3dy5pZG5lcy5jei9mb3RiYWwvcHJ2bmktbGlnYS9qaW5kcmljaC10cnBpc292c2t5LWp1cmdlbi1rbG9wcC1mb3RiYWwtc2xhdmlhLWxpdmVycG9vbC1wb3Jvdm5hbmkuQTE5MTIwNl8xMDEyNDNfZm90YmFsX3RvZtIBAA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Trpišovský a Klopp. Porovnání fotbalových trenérů s kšiltovkou - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.