Search

Fantazie! Vrabcová Nývltová získala maratónský bronz na mistrovství Evropy

Martin Meissner, ČTK/AP

Bývalá lyžařka a účastnice tří zimních olympiád Vrabcová Nývltová po přechodu k atletice rychle pronikla mezi nejlepší evropské vytrvalkyně. V Berlíně absolvovala svůj životní závod, z osobního rekordu z loňska z New Yorku ubrala více než tři minuty a zlepšila 23 let starý český rekord Aleny Peterkové o 29 sekund.

Vrabcová Nývltová vyrazila na trať s vizitkou druhé nejlepší Evropanky z loňského mistrovství světa v Londýně. Tam ji porazila jen domácí Charlotte Purdueová, ta dnešní závod pro zranění už po čtvrtině trati vzdala. Ve startovním poli bylo ale hned deset závodnic s lepším osobním rekordem, než byl loňský čas české běžkyně. Ta letos nejdelší trať ještě neběžela, takže její forma byla pro soupeřky velkou neznámou.

Vítězka v dresu od krve

Vrabcová Nývltová se držela v devítičlenné skupině, v níž tempo dlouho udávala Švýcarska Martina Strählová, mistryně světa v běhu do vrchu. Po dvou třetinách trati vyrazila dopředu největší favoritka Mazuronaková, pátá na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde jako jediná dlouho držela krok s Afričankami. Berlínskými ulicemi běžela se zakrváceným dresem a několik kilometrů i s tampony v nose, z něhož se jí spustila krev, ale ani to ji nezastavilo.

Její nástup zachytily jen Vrabcová Nývltová s Calvinovou, která před osmi lety vybojovala na ME v Curychu stříbro na deset kilometrů a dnes se na nejdelší trať vydala poprvé v životě. Na chvíli se na ně dotáhla druhá Běloruska Maryna Damancevičová, ale ve vedoucí skupině se neudržela.

Po posledním proběhnutí Braniborskou branou znovu vyrazila Mazuronaková a doběhla si pro zlato, přestože pár stovek metrů před cílem málem špatně odbočila. Vrabcová Nývltová s přehledem uhájila třetí pozici a po dvou stříbrných medailích oštěpařky Nikoly Ogrodníkové a chodkyně Anežky Drahotové rozšířila českou sbírku v Berlíně o bronz.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:
Ženy:
Maratón:
1. Mazuronaková (Běl.) 2:26:22,
2. Calvinová (Fr.) 2:26:28,
3. Vrabcová Nývltová (ČR) 2:26:31 - český rekord,
4. Damancevičová 2:27:44,
5. Ivanovová (obě Běl.) 2:27:49,
6. Dossenaová (It.) 2:27:53.

Let's block ads! (Why?)

https://www.sport.cz/ostatni/atletika/clanek/1013182-fantazie-vrabcova-nyvltova-ziskala-maratonsky-bronz-na-mistrovstvi-evropy.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Fantazie! Vrabcová Nývltová získala maratónský bronz na mistrovství Evropy"

Post a Comment

Powered by Blogger.