Search

Velká pardubická si vybrala krutou daň: na Velkém Taxisu skončil život koně Vicodyho

Velká pardubická patří ve střední Evropě k nejtěžším dostihům. Nejobávanější Taxis tentokrát ukončil život koně Vicodyho žokeje Josefa Bartoše.

Pardubice - Devítiletý hřebec Vicody se na začátku závodu držel s hlavní skupinou. Na Velkém Taxisově příkopě ovšem dopadl na hranu překážky, která ukončila jeho život.

Letošní Velkou pardubickou dokončilo pouze 11 koní. Na suchém terénu přišla řada pádů. Nejvíce  tradičně na Velkém Taxisově příkopu, který znamenal konec závodu pro čtyři koně. Nešťastně dopadl především Vicody v sedle s Josefem Bartošem, pro kterého zranění na slavné překážce bylo smrtelné. "Udělal chybu, skočil skok strašně nízko," vracel se ke klíčovému okamžiku žokej. "Taková událost je vždycky nepříjmná," řekl otřesený žokej pro iSport. Sám při pádu utržil zásah do hlavy.

Podobnou situaci zažil na Velké před čtyřmi lety, kdy na stejném skoku skončil život klisny Zulejky. Tehdy byl žokejem také Bartoš. Ihned po dopadu mířil do nemocnice a panovaly obavy o jeho život.

Taxisův příkop stál život dlouhé řady koní. Především v minulém století byl široko daleko známý svou krutostí. Koně jej navíc skáčou jen jednou ročně, právě na Velké pardubické. Původně byl Taxis dva metry hluboký a pět metrů široký, schovaný za metr a půl vysokou překážkou.

V roce 1992 vtrhli demontranti za práva zvířat během Velké pardubické do závodiště právě kvůli špatné pověsti příkopu. To vyvolalo debatu o jeho zachování či zrušení na jejímž základě byla překážka pro následující ročník Velké zmírněna.

Let's block ads! (Why?)

https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/velka-pardubicka-si-vybrala-krutou-dan-na-velkem-taxisu-skon/r~79bae104cfdb11e890ecac1f6b220ee8/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Velká pardubická si vybrala krutou daň: na Velkém Taxisu skončil život koně Vicodyho"

Post a Comment

Powered by Blogger.