Search

Vstupuje do nejlepších let, říká o Plíškové trenérka Stubbsová - iDNES.cz

Prorocké věty. Karolína Plíšková se následně v boji o titul v Brisbane ocitla ve svízelné situaci, prohrávala 4:6 a 4:5 a Lejsa Curenková podávala na titul. Z šance se rozklepala – ve chvíli, kdy už už sahala po trofeji, začala chybovat.

Turnaj v Sydney vynechá

Karolína Plíšková se po zisku titulu v Brisbane odhlásila z turnaje v Sydney. Šestadvacetiletá tenistka, jež v novém světovém žebříčku předstihla Petru Kvitovou a je opět českou jedničkou, si dopřeje před úvodním grandslamem sezony Australian Open volnější režim.

A tak se na startu nové tenisové sezony raduje Plíšková. Podvanácté v kariéře. Na akci, kde se sjelo devět z žebříčkově 13 nejlepších hráček světa. Týden před startem Australian Open.

„Jsem soutěživý typ, takže pro mě dva měsíce bez zápasů už byly docela dlouhé,“ usmála se. Dokázala, že je připravená vítězit.

Její australská trenérka Rennae Stubbsová, která klidem a pozitivní energií působí na Plíškovou jako hojivý elixír, ostatně před startem turnaje pronesla: „Pro mě Kája vstupuje do bodu, kdy by se měla ocitnout na vrcholu. Je ve správném věku, aby se ještě lepšila. V kategorii nejlepších hráček bez grandslamu je jednička, nejhůř dvojka.“

Karolína Plíšková slaví triumf na turnaji v Brisbane.
TA PUSA JE MÁ. Karolína Plíšková líbá trofej pro vítězku turnaje v Brisbane.

Vítězství z Brisbane znamená velké povzbuzení – vždyť Plíšková dopadla lépe než loňská vítězka US Open Ósakaová, finalistky Turnaje mistryň Svitolinová a Stephensová či než krajanka Petra Kvitová, kterou od pondělí střídá na 7. místě žebříčku WTA.

Tenisový rok teprve líně otáčí kalendářem, na soudy je brzy. Ale Plíšková se raduje nejen z výsledků. Těší ji stav její fyzické kondice, o niž se nově stará Azuz Simčič, bývalý kouč Tomáše Berdycha.

Oceňuje, že se z „královny es“ (letitá přezdívka) stává díky čím dál propracovanějšímu servisu spíše královnou v počtu bodů získaných při podání. Stubbsová jí s další trenérkou Conchitou Martínezovou dodávají pohodu, odbornost, víru. „Rozhodně jsou sebevědomější než já,“ zasmála se Plíšková.

Ale tady je nutný kontext. Do cesty se jí nepostavila žádná z přítomných superstar a hlavně: vyhrála pět utkání, což se pořád rovná „jen“ postupu do grandslamového semifinále – to značí skvělý výsledek, leč od nejcennější trofeje, logické příští mety pro Plíškovou, vás pořád dělí ještě dva supertěžké duely.

Česká tenistka Karolína Plíšková ve finále turnaje v Brisbane
Česká tenistka Karolína Plíšková ve finále turnaje v Brisbane

Její titul číslo 12 tak přináší razítko na příslušnost k absolutní elitě, nikoli garanci úspěchů z největších. Přesně takto ostatně zní „věčný“ příběh, který se Plíškové drží od její finálové účasti na US Open 2016.

„Ale podle mě to teď takhle chodí,“ soudí Stubbsová. Tato výřečná dáma je reklamou na optimismus, své svěřenkyni ovšem věří z jiných důvodů: „Tenis už dávno není sprint, je z něj maraton. Vzpomeňte si na všechny Hingisové, Grafové, Selešové, Capriatiové – už se nestává, aby někdo takhle dominoval jen krátce po dvacítce. Protože náš sport je fyzicky mnohem náročnější. Za klíčový věk považuju období mezi 26 a 30 lety.“ Plíšková – etiketa snad promine – oslaví 21. března 27. narozeniny.

„Podívejte, světovou jedničkou už byla. To si může odškrtnout,“ řekla Stubbsová. „Dokázala to jako první Češka, to jí do konce života nikdo nevezme. Ale bez debat je teď dalším cílem vyhrát grandslam.“

Dlouhonohou Češku její štáb dál tlačí k ještě rychlejšímu pohybu končetin, čemuž v žertu oponuje: „Nechápu, co na tom Rennae s Conchitou pořád mají!“ Detaily, samé detaily: místo ve vlasti trénovala na Kanárských ostrovech, do Brisbane dorazila s dostatečným předstihem. „Pokaždé přiletím aspoň čtyři pět dní dopředu, abych si byla jistá,“ uvedla.

Tady to vyšlo. A do Melbourne to – minimálně na australské poměry – přece není zase tak daleko.

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/sport/tenis/karolina-pliskova-po-brisbane-trenerka-rennae-stubbsova.A190106_200317_tenis_rou

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Vstupuje do nejlepších let, říká o Plíškové trenérka Stubbsová - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.