Search

Francouzská pohádka pokračuje. Pinot na Tourmaletu vyhrál, Alaphilippe ještě zvýšil náskok - ČT sport

Julian Alaphilippe to dlouho odmítal, po čtrnácté etapě už mu ale nikdo nebude věřit, že nepomýšlí na celkové vítězství. V devatenáctikilometrovém stoupání na Tourmalet dojel druhý a o dalších 36 vteřin navýšil svůj náskok na Gerainta Thomase, který naopak v závěru nestačil. Vítězství slaví Thibaut Pinot, Roman Kreuziger odpadl deset kilometrů pod vrcholem.

"Náš tým byl dnes extrémně motivovaný a chtěli jsme všem ukázat, jaká je naše síla. O vítězství budu bojovat až do konce a tenhle triumf mi pomůže," hodnotil v cíli Pinot. Jeho krajan Alaphilippe nyní vede o dvě minuty a dvě vteřiny před Thomasem, třetí je Steven Kruijswijk s odstupem 2:14. Kreuzigerovi patří 17. místo (+9:55).

Jak etapa probíhala?

Tourmalet – není slavnějších výstupů v historii Staré dámy. Obávané stoupání, do kterého se peloton největšího závodu světa šplhal poprvé v dávném roce 1910, závodníkům nahánělo strach i v letošním roce. Čtrnáctá etapa na Tourmalet vedla a také tam, teprve potřetí v historii, i končila. Vrchařský den par excellence byl tu.

Odpovídal tomu únik. Dopředu se vydal Vincenzo Nibali, který letos vzdal boj o celkové pořadí a chce získat etapový triumf a případně též i puntíkovaný dres. Vrchařskou klasifikaci nicméně stále vede Tim Wellens. A ani on nechyběl mezi uprchlíky, a dokonce před slavným Italem získal plný počet bodů na Col du Soulor, který přišel v polovině etapy.

Pak už se po sjezdu a kratší rovinaté pasáži šlo rovnou na věc: na Tourmalet. Etapa měla pouze 117 kilometrů a hlavní favorité, z níž brzy odpadl Romain Bardet, byli pozorní. Když Nibalimu, Wellensovi a spol. nedávali mnoho prostoru, začínalo být zřejmé, že velké hvězdy touží po vítězství.

Tempo tahal španělský Movistar. Jeho přední domestici Andrey Amador a Marc Soler jeli tak rychle, že setřásli Adama Yatese a deset kilometrů pod vrcholem pak také Romana Kreuzigera. Paradoxem bylo, že tempo vlastního týmu o chvíli později nevydržel také kolumbijský lídr Nairo Quintana.

A pak se čekalo na nástupy, které však přišly až na posledních dvou kilometrech. Zkoušel to Emanuel Buchmann a opakovaná zrychlení odrovnala například Gerainta Thomase. Naopak Thibaut Pinot našel své nohy a nastoupil na posledních 500 metrech. Náskok udržel až do cíle a mohl slavit, zatímco o několik vteřin za ním dojel Julian Alaphilippe. Ten slavil vzápětí, když zjistil, že na něj Thomas ztratil dalších 36 vteřin.

Let's block ads! (Why?)

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/cyklistika/francouzska-pohadka-pokracuje-pinot-na-tourmaletu-vyhral-alaphilippe-jeste-zvysil-naskok/5d32df5bfccd259ea4341270

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Francouzská pohádka pokračuje. Pinot na Tourmaletu vyhrál, Alaphilippe ještě zvýšil náskok - ČT sport"

Post a Comment

Powered by Blogger.