Search

Slovenský fenomén se dočkal. Sagan na Tour ovládl pátou etapu - iDNES.cz

Čtyři nepříjemná stoupání. Dvě druhé a dvě třetí kategorie.

Takové bylo menu 175kilometrového pátého dějství této Tour.

„Bude to první etapa, která zlehka prověří nohy všech kandidátů na titul,“ tvrdil před jejím startem šéf závodu Christian Prudhomme.

Zas tak horké to ale ve středu na Tour nebylo.

Dvaadvacet kilometrů před cílem byl dojet Toms Skujinš – poslední uprchlík z čtyřčlenného úniku dne.

V hlavním balíku už chyběla spurterská esa Elia Viviani, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen a další, pro která bylo tempo příliš vysoké. Naopak se v něm drželi Peter Sagan, Matteo Trentin nebo Michael Matthews.

Právě Matthewsův tým Sunweb v tu chvíli drtil tempo na čele pelotonu, do kterého se nakonec úspěšně vrátil i týmové kolega Romana Kreuzigera – Edvald Boasson Hagen.

Sedm kilometrů před cílem se pokusil všechny zaskočit exmistr světa Rui Costa. Portugalec měl chvíli k dobru až patnáct vteřin, ale balíku neujel.

V ideální pozici vjížděl do posledních metrů evropský šampion Matteo Trentin, jenže zleva se kolem všech přehnal zelený démon.

Na zrychlení Petera Sagana nikdo další nereagoval.

KRÁL. Peter Sagan ovládl pátou etapu na Tour. Celkem jich má na kontě už...

„Viděli jste. Stačí trochu trpělivosti a výhry přijdou,“ usmál se vítěz v cíli. „Děkuju moc týmovým kolegům, kteří dneska udělali spoustu práce. Udělal jsem dnes, co bylo v mých silách. Kdybych nevyhrál, všichni by se ptali, proč jsem nevyhrál. Ale vyšlo to.“

Na druhém místě projel cílem v bílém trikotu jezdící Wout van Aert, třetí dojel Trentin.

Slovenský cyklista si tak na Tour připsal už dvanáctý triumf a zároveň navýšil svůj náskok v čele soutěže o zelený dres.

Na desáté příčce projel cílem Julian Alaphilippe a bez větších potíží udržel žlutý trikot. Na druhého Van Aerta má k dobru čtrnáct vteřin, třetí Steven Kruijswijk ztrácí 25 sekund.

V první skupině projeli cílem i všichni favorité včetně padesátého Romana Kreuzigera. Českému cyklistovi tak i po páté etapě patří průběžně 33. příčka.

Jak se vše odehrálo

Vzhůru do Vogéz. Po úterním hromadném dojezdu se ve středu ráz závodu opět změnil. První opravdu kopcovitý test čekal na cyklisty na severu Francie v pohoří Vogézy. Čtyři vrchařské prémie stály na 175kilometrové trase, celkem 2325 výškových metrů.

Pozdější start. Až pět minut před půl druhou pátá etapa oficiálně odstartovala a cyklisté se vydali ze Saint-die-des-Vosges do Colmaru.

Únik dne… ještě ne. Do úniku se znovu zkoušel dostat mistr v této disciplíně Thomas de Gendt. Zkoušeli to i Alexis Gougeard, Stéphane Rossetto, ale i oni byli balíkem dojeti. Pelotonu se složení skupiny jednoduše nelíbilo.

Tak konečně. Až po dvaceti kilometrech odjela čtveřice Mads Würtz Schmidt, Toms Skujinš, Simon Clarke a puntíkatý Tim Wellens, který v kopcovité zkoušce toužil navýšit náskok v čele vrchařské soutěže. A dělal to. První byl na vrcholu úvodní vrchařské prémie Cote de Grendelbruch, první byl i na další prémii Cote du Haut-Königsbourg.

Body pro Clarka. Na bonifikační prémii do soutěže o zelený dres byl první z úniku Simon Clarke a dojel si tak pro 20 bodů. Ve spurtu pelotonu byl nejrychlejší Elia Viviani, před Peterem Saganem a Michaelem Matthewsem.

Žádný velký náskok. Mezi dvěma a třemi minutami se neustále v průběhu etapy pohyboval náskok vedoucí skupiny. Víc jí peloton vedený Borou, Quick-Stepem a Sunwebem nedovolil.

Sprinteři odpadají. Na třetím kopci dne – Cote desTrois-Epis – začali z pelotonu odpadat sprinteři. Tempo bylo příliš vysoké pro Caleba Ewana, Andrého Greipela, Eliu Vivianiho nebo Alexandera Kristoffa.

Toms Skujinš ujíždí v páté etapě i Timu Wellensovi.

Toms Skujinš ujíždí v páté etapě i Timu Wellensovi.

Únik se rozpadá. Na stejném kopci se rozpadl i únik dne. Pro pět bodů si na vrcholu dojel osamocený Skujinš, za ním si pro další tři přijel s 20vteřinovou ztrátou Wellens. Peloton už ztrácel jen necelou minutu a 22 kilometrů před cílem dojel i Skujinše.

Vše pro Matthewse. To si v tu chvíli řekli v Sunwebu, kde pro Australana na čele dřel i lídr pro celkové pořadí – Wilco Kelderman. Jenže Matthews pak jejich práce nevyužil. Ve finiši se nechal zavřít a Sagan měl cestu za triumfem umetenou.

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/tour-de-france-2019-5-etapa-zpravodajstvi.A190710_152000_cyklistika_mt2

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Slovenský fenomén se dočkal. Sagan na Tour ovládl pátou etapu - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.