Search

POHLED: Soud nesoud. I hokejová ryba smrdí od hlavy - iDNES.cz - iDNES.cz

Už i lidé v taláru přísně hledí na český hokej, který v poslední dekádě tolikrát vyhlásil odraz ode dna, aby si pak k noze zase připevnil balvan, který ho místo k hladině táhne dolů. Teď pyká za překotné rozhodnutí ze 14. února, kdy jedenáct mužů, kteří ve výkonném výboru hokeji vládnou, rozhodlo o dvou zásadních věcech.

Zaprvé, že ze seniorské extraligy bude padat poslední celek bez možnosti záchrany v baráži. A zadruhé, že za bídné výkony mládežnických reprezentací může nabobtnalá juniorská extraliga, a tak je nutné ji ze 24 celků ztenčit.

Ne, není to zlá idea. Jenže zatímco přímý sestup a postup začne platit v této sezoně, škrty v juniorce byly okamžité. Pravidla se změnila během hry, což se nejen ve sportu považuje za něco neslušného, nemorálního a dost možná i nezákonného.

Vyřazeno bylo šest celků, které neměly status akademie, přičemž tři (Vsetín, Přerov a Havířov) se nevzdaly a hnaly to k soudu, který vydal předběžné opatření, a dokud nerozhodne, hrát se nesmí.

Svaz je zahnán do kouta. Ve čtvrtek oznámil, že se proti opatření odvolá a zároveň vykoumal, že prozatím týmy budou hrát turnaj O Pohár DHL. Není to jediná právní finta, kterou už vyzkoušel, ta první ale zjevně selhala. Hokejoví šéfové totiž nejvyšší soutěž pojmenovali jako Ligu akademií, zatímco tu druhou jako extraligu juniorů. V ní mají hrát právě tři dotčení, takže z čistě lingvistického hlediska je vlastně nikdo o nic nepřipravil.

Ovšem třeba podle právníka Jakuba Celerýna bude muset svaz nejspíš sklopit uši a pokorně tři kluby vzít zpět. Dost možná i vyplatit finanční kompenzaci, protože někteří hráči už vzali kramle, neboť chtěli hrát nejvyšší soutěž.

Slušná šaráda, že? Ano, zeštíhlovací vize je správná, ale evidentně šlo o nepřipravenou akci, až to vypadá, že oněch jedenáct mužů tehdy ze zasedání spěchalo domů, když byl ten Valentýn.

I Alois Hadamczik, tenkrát kouč reprezentační osmnáctky, se čertil: „Soutěže děláme systémem pokus omyl. A určují ho lidé, kteří nikdy netrénovali a nikoho nevychovali.“

Vskutku je u mládežnických soutěží systém co dva roky jinak. I svaz argumentuje, že se Vsetína, Přerova či Havířova mohl zbavit bez velkých výčitek, neboť i do extraligy je předtím posunul on, nikoliv sportovní výsledky. V lize se zkoušejí různé experimenty, abychom se stejně vždy začátkem ledna po neúspěchu na juniorském šampionátu ptali, co že je špatně.

Jenže ryba často smrdí od hlavy.

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/hokej/hokejova-1-liga/pohled-hokej-kauza-juniorska-liga.A190906_100939_hok_1liga_tof

Bagikan Berita Ini

0 Response to "POHLED: Soud nesoud. I hokejová ryba smrdí od hlavy - iDNES.cz - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.