Search

Třesk v Tottenhamu. Proč končí kouč Pochettino, který vyvedl klub ze stínu - iDNES.cz

Byla to blesková akce, kterou fotbalová veřejnost nečekala. V Anglii bylo chvíli po půl osmé večer, když klub ve strohém – 208 slov dlouhém – prohlášení světu oznámil nečekanou novinu.

Mourinho znovu v práci. U fotbalistů Tottenhamu střídá Pochettina

O jedenáct hodin později už na stejných stránkách vítal Josého Mourinha: „Jeden z nejlepších trenérů na světě je tady!“

Svérázný Portugalec má zastavit sešup Tottenhamu, který nastal v aktuální sezoně po předchozím systematickém pětiletém výstupu vzhůru.

V Premier League je Tottenham bez výhry v posledních pěti zápasech až čtrnáctý s jedenáctibodovým mankem na elitní kvartet.

V Lize mistrů sice drží postupové druhé místo, jenže na domácí ostudnou porážku 2:7 od Bayernu se nezapomnělo. Stejně jako na vyřazení z Ligového poháru od Colchesteru, zástupce až čtvrté nejvyšší soutěže.

A přece řada fanoušků po odchodu sedmačtyřicetiletého Argentince smutní. 

Nejúspěšnější, ale pořád bez trofeje

Pochettino naučil lidi v klubu přemýšlet jinak. Dívat se výš, cílit na vrcholné mety. Z Tottenhamu, který vždy zůstával spíš schovaný ve stínu slavnějších a úspěšnějších anglických rivalů, se pod jeho vedením stal ten, který začal favority prohánět.

Hrál aktivní i atraktivní fotbal, nesměle pokoukával po mistrovském titulu a v květnu dokonce postoupil do finále Ligy mistrů, což byl strop.

Pochettino byl nejdéle sloužícím koučem Tottenhamu od osmdesátých let. Přišel v roce 2014 ze Southamptonu a za posledních padesát sezon na White Hart Lane nikdo nebyl úspěšnější on – i navzdory tomu, že na severu Londýna nevyhrál jedinou trofej.

Buďte si jistí, že pro Mourinha, který dostal smlouvu do léta 2023, bude zisk jakékoli trofeje jednou z priorit.

José Mourinho, trenér fotbalistů Manchesteru United, během utkání proti...
Namíchnutý kouč Tottenham Mauricio Pochettino sleduje první poločas...

I Pochettino po ní toužil.

Před dvěma lety dovedl Tottenham na druhé místo v Premier League, leč na první Chelsea nestačil. Ještě předtím jí podlehl ve finále Ligového poháru a v květnovém vrcholu Ligy mistrů se musel sklonit před Liverpoolem.

Spory s šéfem

Už tehdy se hovořilo o tom, že kdyby Tottenham celou Champions League vyhrál, Pochettino by z vlastní vůle skončil. Jako král. Místo toho byl odvolaný pět měsíců poté. 

Změnil se. Byť to na první pohled možná vypadalo jinak, na tréninku se nikdy nechoval přehnaně přátelsky a od hráčů si držel odstup. Dával jim najevo, že je šéf, jakkoli měl k některým svěřencům blíž. 

Třeba ke kapitánovi Harrymu Kaneovi, jenž se s ním po jeho odvolání dojemně loučil na sociálních sítích: „Vždycky vám budu vděčný, trenére. Nikdy nezapomenu na fantastické momenty a budu na vás vzpomínat jako na manažera i přítele.“

20.listopadu 2019 v 09:02, příspěvek archivován: 20.listopadu 2019 v 13:55

Gaffer. I’ll be forever thankful to you for helping me achieve my dreams. We’ve had some amazing moments in the last 5 and a half years that I will never forget. You were my manager but my friend as well and I thank you for that relationship. Good luck with your next chapter! https://t.co/u64RXV7wd4

„Už před finále Ligy mistrů to však vypadalo, že chce odejít. Jako by mu scházel potřebný zápal,“ píše specializovaný internetový sportovní magazín The Athletic.

I lidem z vedení začal čím dál víc vadit jeho stále odtažitější přístup. Zlobili se na něj, když po porážce ve finále Ligy mistrů necestoval s týmem zpátky na ostrovy a rovnou zamířil domů do Barcelony. A ideální prý nebyl ani jeho vztah s majitelem Danielem Levym.

Pochettino tušil, že po pěti letech, kdy se tým měnil jen minimálně, je potřeba udělat v kádru výraznější řez. I když se obvykle šetřivý šéf plácl přes kapsu víc, než u něj bývalo zvykem v minulosti, ke všeobecné spokojenosti to nevedlo. 

Argentinský kouč se často i před novináři leckdy pouštěl do vlastních řad.

Naznačoval, jak atmosféru v kabině během přestupového období tříštily nejisté situace ohledně budoucnosti Eriksena, Vertonghena či Rose. A když v září Tottenham ve zmiňovaném poháru padl s Colchesterem, prohlásil: „Pokud každý z nás nebude naplno soustředěný a nebudeme všichni na stejné vlně, ztrácíme čas. O to déle pak trvá, než se všechno urovná. Nenacházíme se v jednoduchém období, ale musíme společně hledat řešení.“

O dva měsíce ho klub našel, jenže už bez Pochettina. Vyjde ho to draho, protože trenérovi, který končí i se svými asistenty, vyplatí jako zlatý padák kolem dvanácti milionů liber.

A zpozorněli i zájemci, kteří jsou s Pochettinovým jménem dlouhodobě spojovaní. 

V úvahu přicházejí například Bayern Mnichov, Manchester United nebo i Paris St. Germain, za který Pochettino jako střední obránce nastupoval. Která z případných nabídek ho osloví? 

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMijAFodHRwczovL3d3dy5pZG5lcy5jei9mb3RiYWwvemFocmFuaWNpL3RvdHRlbmhhbS12eW1lbmEtdHJlbmVyLW1hdXJpY2lvLXBvY2hldHRpbm8tam9zZS1tb3VyaW5oby1kYW5pZWwtbGV2eS5BMTkxMTIwXzExMTQzNF9mb3RfemFocmFuaWNpX2ppY9IBAA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Třesk v Tottenhamu. Proč končí kouč Pochettino, který vyvedl klub ze stínu - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.