Search

Hlinková vhodila buly s Gretzkym! Dvě legendy mají jména v názvu turnaje

Neoficiální mistrovství světa do 18 let. Tak se směle může klání náctiletých nadějí nazývat. Turnaj odstartoval na začátku 90. let v Japonsku, jeden ročník se dokonce odehrál v Mexiku. Od roku 1997 jej pak pravidelně hostila Česká republika a Slovensko. Nehrálo se v úplně tradičních hokejových baštách (Břeclav, Hodonín, Piešťany), vždy se ale turnaj těšil výborné divácké kulise.

Jméno Ivana Hlinky nesl turnaj od roku 2007. Letos v lednu se to změnilo. Kvůli rostoucí tradici a zájmu se Kanadský hokejový svaz postaral, aby se obrok hrál právě v kolébce hokeje. Své jméno turnaji propůjčil i Wayne Gretzky.

„Je skvělé, že Wayne tomu dal své jméno s Ivanem Hlinkou. Nebyli jsme si jisti, jak to udělat,“ zmínil obtížnosti při změně turnajového jména Bob Nicholson, výkonný ředitel společnosti OEG, která vlastní Edmonton Oilers.

Liběna Hlinková se postarala o slavnostní buly před utkáním mezi Edmontonem a Nashvillem
Liběna Hlinková se postarala o slavnostní buly před utkáním mezi Edmontonem a Nashvillem

Letošní ročník se odehraje v tradičním srpnovém termínu v Edmontonu a Red Deeru. Na čtvrteční tiskovou konferenci přicestoval s Hlinkovou i Martin Urban, generální sekretář Českého svazu ledního hokeje. „I když má turnaj už dost vysokou reputaci, je to pro nás velmi důležité. Možná je to jediná šance, jak ho dostat na ještě vyšší level,“ zdůraznil.

Díky letnímu mimosezonnímu termínu je turnaj hodně sledován. Talenty nabité týmy navíc přitahují zájem scoutů. Loni jich v Břeclavi a Bratislavě bylo téměř 400, přesun do Kanady by mohl znamenat až dvojnásobné navýšení počtu. „Jedná se o jediný turnaj na světě, kde se utkají nejlepší proti nejlepším. Navíc jde o draftový ročník, takže všichni hráči se opravdu snaží ukázat pro NHL,“ uvedl Nicholson.

V minulosti na turnaji nastoupily hvězdy jako Sidney Crosby, Alexandr Ovečkin, Steven Stamkos nebo Jevgenij Malkin. „Všichni jsou pod mikroskopem. Snaží se, aby byli draftovaní, co nejvýše to půjde. K tomu přidejte, že budou hrát v jedné z největších hokejových arén na světě. Bude na ně velký tlak, ale je to úžasné. Tito mladí kluci jsou velmi dobře připravení. Když přijdou do ligy, jsou velmi zralí jako Connor McDavid nebo Auston Matthews. I v tomhle mladém věku se cítí jistě, protože toho už hodně prožili a nic je nezaskočí,“ rozmluvil se o významu turnaje Wayne Gretzky.

Propagaci se turnaji dostalo i před duelem mezi domácími Oilers a Predátory z Nashvillu. O slavnostní buly se postarala Hlinková společně s Gretzkym. Kolem nich se rozprostřelo 14 hráčů, kteří na turnaji v minulosti startovali v čele s Romanem Josim, Filipem Forsbergem či Jesse Puljujärvim.

VIDEO | Hlinková s Gretzkym provedli slavnostní vhazování

Dnes • 03:00
Edmonton Oilers
Edmonton Oilers
2. března
Nashville Predators
Nashville Predators
Góly

Domácí: 11:01. McDavid, 19:07. Draisaitl

Hosté: 36:28. Hartnell, 39:50. Arvidsson, 54:52. Arvidsson, 56:50. Watson

Sestavy

Domácí: Talbot (Montoya) – Nurse, Russell (A), Sekera, Bear, Klefbom, Benning – Lucic (A), McDavid (C), Slepyšev – Cammalleri, Draisaitl, Kassian – Puljujärvi, R. Strome, Åberg – Caggiula, Khaira, Pakarinen. Hlavní trenér: Peter Laviolette.

Hosté: Rinne (Saros) – Josi (C), Ellis (A), Ekholm (A), P. K. Subban, Jemelin, Y. Weber – F. Forsberg, Johansen, Hartman – Fiala, Turris, C. Smith – Hartnell, Bonino, Järnkrok – Watson, Sissons, Arvidsson. Hlavní trenér: Todd McLellan.

Rozhodčí

Chris Lee, Wes McCauley. Čároví: Travis Gawryletz, Steve Miller

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

18347 diváků

Byla jsem neskutečně pyšná, Ivan to všechno zlehčoval, vzpomíná Liběna Hlinková na Nagano
Pan Někdo, který věděl. Unikátní svědectví o Ivanu Hlinkovi a Naganu
Šampioni na kolenou. Češi jim dali pět gólů, Chára pěstí: Dobrý zápas!

Let's block ads! (Why?)

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-nhl/328411/hlinkova-vhodila-buly-s-gretzkym-dve-legendy-maji-jmena-v-nazvu-turnaje.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Hlinková vhodila buly s Gretzkym! Dvě legendy mají jména v názvu turnaje"

Post a Comment

Powered by Blogger.