Search

Moravec doplatil na vítr, byl čtvrtý. Evropské zlato patří Bulharu Anevovi - iDNES.cz

Vytáhl si Černého Petra, přesto bojoval o medaile. Moravec při druhé střelbě doplatil na prudký vítr, vestoje dvakrát minul, navíc mezi druhou a třetí ranou čekal tři čtvrtě minuty na lepší podmínky.

Navzdory této nepřízni počasí český borec usiloval o stupně vítězů. Ostatní položky odstřílel čistě, navíc měl třetí běžecký čas. 

Bronz mu nakonec unikl o 11 sekund. 

O tolik ho předčil Strömsheim, o dalších šest pak starší z bratrů Böových. Tomu to šlo na lyžích suverénně nejlépe a Moravce porazil i přes tři trestné minuty. Zatímco na skalp zkušeného Čecha Böovi výtečný běh stačil, zlato viselo pro největšího favorita příliš vysoko.

Bulhar Anev minul z 20 terčů jen jediný a to byla jeho cesta z premiérovému evropskému titulu. Z vytrvalostního závodu má také kontinentální stříbro a dva bronzy, k tomu na Evropě získal pět dalších cenných kovů.

Pěkné umístění si připsal další český biatlonista Jakub Štvrtecký, jeden z benjamínků startovního pole byl patnáctý. Nevyšly mu položky vestoje, při nichž byl pokaždé dvakrát nepřesný.

Oproti původním očekáváním se v Raubiči nepředstavili Němec Simon Schempp s Martinem Fourcadem. Obě biatlonové hvězdy nezasáhnou ani do dalšího průběhu šampionátu, Schempp dokonce předčasně ukončil sezonu.

Fourcade byl před pár dny nemocný a ve francouzské nominaci pro ME chybí.

Z osobností Světového poháru se kromě Böa a Moravce předním umístěním připomněl pátý Rus Matvej Jelisejev, naopak pohořel Švéd Sebastian Samuelsson. Dvojnásobný medailista z olympiády v Pchjongčchangu skončil se sedmi trestnými minutami až na 27. příčce.

Přijet tak o chvíli později

Misi za svou první medailí z evropského mistrovství Moravec odstartoval nadějně.

Po trati pádil v dobrém tempu, nestačil jen Böovi. Pak všech pět jeho ran našlo cíl. Na dalších mezičasech se dál držel hned za norskou hvězdou.

Jenže když Moravec poté přijížděl na stadion a měl poprvé střílet vestoje, praporky se rozkmitaly a vítr si s nimi surově pohrával.

První ranou trefil, rychle vypálil podruhé, ale terč nezbělal. Třetí výstřel odložil. Začal se bezmocně dívat kolem, čekal až ostrý poryv odezní. Pak po dlouhých 45 sekundách zmáčkl spoušť.

Trefa!

Poté ale Moravec přidal další minelu a nakonec si odvážel ze střelnice dvě trestné minuty.  Jen pro dokreslení, ve stejné chvíli pálící Samuelsson dopadl identicky. S raubířským větrem nešlo v Raubiči bojovat.

Čtyřiatřicetiletý závodník se nevzdal. Poté už ani jednou neminul a prokousal se do průběžného vedení. Po čtvrté střelbě Moravec vedl o 4,3 sekundy před Böem a náhle závodil o zlato.

Jenže běžecky byl Bö, majitel Velkého křišťálového glóbu z roku 2011, někde jinde a Moravcův náskok se brzy rozplynul.

Desítky minut tak v cíli platilo 1. Bö, 2. Moravec. 

Na trati se ještě pohyboval Anev, který nedávno skončil dvanáctý v „masáku“ na Světovém poháru v Ruhpoldingu. Když vyčistil závěrečnou stojku, bylo o novém mistrovi Evropy jasno. Moravec se pak dlouhé minuty držel na bronzovém stupínku.

Odsunul ho z něj na konečné čtvrté místo Strömsheim. Zastřílel stejně, běžel pomaleji, ale oněch 45 sekund, které Moravec prostál na podložce navíc, mu pomohlo na stupně vítězů.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Raubiči (Bělorusko):

Muži - vytrvalostní závod (20 km):

1. Anev (Bulh.) 52:02,6 (1 trest. minuta), 2. T. Bö -7,4 (3), 3. Strömsheim (oba Nor.) -13,0 (2), 4. Moravec -24,2 (2), ...15. Štvrtecký -3:17,9 (4), 39. Václavík -5:30,1 (7), 50. Žemlička -6:28,3 (4), 67. Hošek (všichni ČR) -8:46,7 (6).

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/sport/biatlon/ondrej-moravec-vytrvalostni-zavod-raubici-belorusko-biatlon.A190220_152359_biatlon_tie

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Moravec doplatil na vítr, byl čtvrtý. Evropské zlato patří Bulharu Anevovi - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.