Search

K lepšímu platu i přes slzy a urážky. Vyhne se Rittich obávané arbitráži? - iDNES.cz

David Rittich figuruje mezi čtyřicítkou hráčů NHL, jejichž vyjednávání o nové smlouvě má pomoci vyřešit arbitráž. Ta se má týkat například i Jordana Binningtona, gólmana šampionů ze St. Louis nebo elitního beka Jacoba Trouby z NY Rangers.

Řízení s jednotlivými hráči mají probíhat postupně od 20. června do 4. srpna, na drtivou většinu z termínů ale nakonec nedojde. Obě strany raději najdou společnou řeč, než aby musely dávat osud vyjednávání do rukou třetí nezúčastněné strany. Jen pro představu, z loňských 44 avizovaných řízení nakonec došlo jen na čtyři.

Své o tom ví i Rittich. Český brankář měl namířeno k arbitráži už před rokem, těsně před jejím termínem se však s Flames dohodl na roční smlouvě za 800 tisíc dolarů

„Mám radost, že jsme se vyhnuli možné arbitráži. Vše dopadlo, jak mělo,“ pochvaloval si tehdy. Rittichovu úlevu navíc umocnil i fakt, že případná arbitráž vycházela na den jeho svatby.

Podobná nepříjemnost už sice letos nehrozí, i tak by ale Rittich rád dospěl k dohodě s Calgary ještě před koncem července. A tak se zřejmě i stane, už jen díky vydařené sezoně, během níž si 26letý gólman řekl o post jedničky. Navíc může očekávat i výrazné přilepšení na výplatní pásce. (Více o Rittichově situaci čtěte zde)

Pokud by ale k dohodě nedošlo, přijde na řadu proces řízený nezávislým právníkem. Jak hráč (a jeho agent), tak vedení klubu se pak snaží přesvědčit „soudce“ o své pravdě, přičemž způsobům obhajoby se meze nekladou.

Nejlepší střelec? Jen obyčejný flákač!

Obzvlášť některé příklady z minulosti působí natolik odstrašujícím dojmem, že se současná vyjednávání raději rozseknou ještě před nástupem krizového řešení.

Zase po roce. Rittich posunul jednání o smlouvě k arbitráži

„Slyšel jsem, že kluci od arbitráže kolikrát odcházeli se slzami v očích,“ potvrdil před mnoha lety v rozhovoru pro Lidové noviny Tomáš Plekanec, který se s Montrealem také stihl dohodnout ještě před divokým procesem.

Jedním z těch, kdo takové štěstí neměli, je brankář Tommy Salo, který se dohadoval s NY Islanders na výši nového platu v roce 1997. Tehdejší generální manažer klubu Mike Milbury o Salovi mimo jiné prohlásil, že má nejhorší fyzičku, kterou kdy u profesionálního sportovce viděl. Přestože si švédský gólman nakonec vydupal zvýšení gáže, z jednání odcházel otřesený.

Arbitráže v NHL

Zavedly se po sezoně 1994/95, která byla poznamenaná hráčskou stávkou. 

Pokud se omezeně volnému hráči nedaří dohodnout s klubem na nové smlouvě, může jedna ze stran (nejčastěji hráč) požádat ligu o arbitráž do 5. července

Na přelomu července a srpna dojde na samotná slyšení, do té doby však mohou obě strany vyjednávat a případně dospět k dohodě.

Když se tak nestane, nezávislý arbitr vyslechne obě strany a do 48 hodin musí vynést verdikt a určit, která strana je v právu. Pokud se klubu verdikt nelíbí, může hráče uvolnit ostatním týmům.

Při vyjednávání hrají roli:

  • hráčův přínos týmu
  • zranění hráče, počet odehraných utkání
  • délka hráčova angažmá v daném klubu
  • podíl hráče na týmovém úspěchu
  • mimořádné kvality hráče
  • výkon a plat jiného srovnatelného hráče

Finanční možnosti týmu a prostor pod platovým stropem se neberou v potaz. Klub může v případě nesouhlasu s verdiktem hráče uvolnit.

John LeClair kdysi schytal vlnu negativ, přestože v předchozích pěti sezonách nastřílel vždy přes 40 gólů. Mikea Johnsona zase Phoenix označil jako vůbec nejhoršího útočníka NHL.

O Brandonu Morrisonovi obhájce Vancouveru prohlásil, že bez schopnějších spoluhráčů je jen bezbrannou myškou. „Pane arbitře, shodneme se tedy na tom, že daný hráč je myš a jeho spoluhráči sloni?“ ptal se prý tehdy s vážnou tváří advokát a rozesmál všechny přísedící.

Paradoxem je, že ve většině podobných kovbojek skončily spory ve prospěch hráčů. Také Pavol Demitra dosáhl v létě 2003 svého, nad výroky vedení St. Louis ale pozvedl obočí: „Nechápu, jak po takové zkušenosti může chtít někdo za klub hrát,“ prohlásil tehdy. Za Blues si odkroutil ještě jednu sezonu a pak se stěhoval.

Pošramocené vztahy způsobené neúprosným vyjednáváním byly právě tím neblahým následkem, který mnohdy přetrval i přes vyřešení sporu. Také z toho důvodu už raději obě strany volí smířlivé východisko místo zásahu nezúčastněného arbitra, který nemá s hokejem nic společného.

Vytahují se věci, které by jinak zůstaly nevyřčené. A hráčům tak může i vylepšený kontrakt pořádně zhořknout.

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/hokej/nhl/arbitraze-david-rittich-calgary-flames-nhl-urazky-slzy-tommy-salo-hokej.A190710_153259_nhl_zele

Bagikan Berita Ini

0 Response to "K lepšímu platu i přes slzy a urážky. Vyhne se Rittich obávané arbitráži? - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.