Search

Dva roky neměla reprezentace jedničku. Ukáže kouč zase na Vaclíka? - iDNES.cz - iDNES.cz

Když Tomáš Vaclík během reprezentačního srazu přijde mezi novináře, na tu otázku je připraven.

„Nevím,“ reaguje s úsměvem, jestli bude v sobotu v kvalifikačním utkání v Kosovu chytat. „Čekal jsem, že se budete ptát. Uvidíme. Fakt nevím.“

Petr Kouba, Pavel Srníček, Petr Čech a naposledy Vaclík.

Fotbalové Česko ve své samostatné historii žilo v érách, kdy o brankářské jedničce v národním mužstvo nebylo pochyb a ti ostatní se do hry dostali jen výjimečně.

Nejdelší příběh psal Čech, který bránu obsadil na čtrnáct let (2002 až 2016). „Věděli jsme, že když Petr přijede na sraz, tak bude i chytat. A bylo jedno, jestli to byl přátelák nebo kvalifikace,“ vzpomínal Vaclík.

Kosovo - Česko

Sledujte v sobotu od 15.00 online.

Když legendární gólman po mistrovství Evropy 2016 reprezentační kariéru ukončil, jeho nástupcem se stal Vaclík. Logicky i podle očekávání. V Basileji pravidelně chytal Ligu mistrů, výborné výkony mu loni vynesly přestup do Sevilly. Za rok 2018 se dokonce stal Fotbalistou roku.

Jenže celkově nepovedená kvalifikace o světový šampionát v Rusku vnesla pochybnosti i o brankářském postu. Neměl by dostat šanci Jiří Pavlenka, který pravidelně chytá za Brémy bundesligu?

Tenkrát z mediálních výstupů Vaclík nadšený nebyl. Teď už mu spekulace nevadí. „Vnímám, že se to řeší delší dobu. I trenérů se na to ptáte. Zvykli jsme si,“ prohodil.

Kdo by měl být brankářskou jedničkou fotbalové reprezentace pro zbytek kvalifikace o Euro 2020?

Vyberte gólmana číslo jedna?
celkem hlasů: 271

Tehdejší kouč Karel Jarolím po porážce v Severním Irsku ve zbývajících duelech kvalifikace v Ázerbájdžánu a doma proti San Marinu, které nemohly na neúspěchu nic změnit, už Vaclíka nenasadil. I v přípravných duelech dostávali šanci Pavlenka a Tomáš Koubek, byť i Vaclík byl pořád hodně vytížený.

„Rozhodne Liga národů a podzim 2018,“ řeklo se. Aby s určenou jedničkou vstoupilo Česko do kvalifikace o Euro 2020, první duel ho čekal letos v březnu v Anglii.

V průběhu loňské Ligy národů kouč Jarolím i jeho realizační tým skončili. Nástupce Jaroslav Šilhavý se svými kolegy však o jedničce dál nerozhodli. Jednou chytal Vaclík, podruhé Pavlenka.

Darida místo Pavelky? Do brány znovu Vaclík? Vyberte sestavu na Kosovo

A když se před březnovým srazem Vaclík zranil a kvalifikaci v Anglii (0:5) i přípravu s Brazílií (1:3) odchytal Pavlenka, za gólmana číslo jedna stejně být považován nemohl.

Pro červnové zápasy zdravotní potíže zase vyřadily Pavlenku, k výhrám nad Bulharskem (2:1) a Černou Horou (3:0) pomohl Vaclík.

Pro nadcházející utkání v Kosovu a v úterý v Černé Hoře jsou k dispozici oba. Je tak jasné, že odpověď na otázku dá základní sestava v sobotu v Prištině.

„Myslím si, že to budeme vědět už den před zápasem. Někdy to bývalo i dřív,“ poznamenal Vaclík.

Chytá za Sevillu, za velký klub, který ve Španělsku patří hned za silnou trojku Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid.

Start do nové sezony se povedl jemu i týmu. Ve třech zápasech inkasoval jeden gól, tým získal sedm bodů za dvě výhry venku a remízu doma s Vigem (1:1).

Pavlenka dostal po třech gólech doma od Düsseldorfu (1:3) i venku proti Hoffenheimu (2:3). Dvakrát inkasoval od Augsburgu, ale v souboji proti kolegovi z reprezentace Koubkovi se radoval z výhry 3:2.

Třetí do reprezentační party Koubek po přestupu z Rennes inkasoval ve třech zápasech devětkrát.

„Už teď mám víc nul ze hřišť soupeřů než za celou minulou sezonu,“ poznamenal Vaclík. „Cítím se dobře, ale ani v klubu mi neřekli, že jsem  jednička.“

V Seville se totiž vyměnili sportovní ředitel i trenér, jejichž předchůdci Vaclíka před rokem přivedli.

„Věřím, že důvěru mám. Kdyby chtěli nové číslo jedna, tak si ho přivedli už na začátku přípravy. Ale i tak každý zápas musím dokázat, že si místo zasloužím. Až se vrátím z kvalifikace, tak se sezona pořádně rozjede, budeme hrát každé tři čtyři dny, tak se uvidí,“ poznamenal Vaclík.

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/fotbal/reprezentace/tomas-vaclik-brankarska-jednicka-reprezentace-cesko-kosovo.A190905_145352_fot_reprez_min

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Dva roky neměla reprezentace jedničku. Ukáže kouč zase na Vaclíka? - iDNES.cz - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.