Search

Úvodní pětistovka na ME ve víceboji: 5. Zdráhalová, 11. Sáblíková - iDNES.cz

Tady, na otevřeném oválu v Collalbu, který je sám o sobě připomínkou dávných rychlobruslařských časů, Martina Sáblíková vyrůstala.

Tady dosáhla i prvního velkého vítězství kariéry, když se v roce 2007 po úchvatném souboji s Ireen Wüstovou stala mistryní Evropy ve čtyřboji a překonala nejlepší časy historie na 3000 i 5000 metrů na otevřených drahách.

Uplynulo dvanáct let a obě jsou tu opět.

V lednu 2007 byla Sáblíková v Collalbu na pětistovce mile překvapena svým časem 40,97. Tentokrát zajela o dvě setiny rychleji, přesto nemá výchozí pozici do boje o další vícebojařskou medaili právě jednoduchou.

Vítězná Antoinette de Jongová si časem 39,19 dokonce vylepšila osobní rekord na 500 metrů. O sedm setin pomalejší byla mladá 22letá Ruska Jelizaveta Kazelinová, třetí příčku získala domácí Italka Francesca Lollobrigidaová v čase 39,56.

Superfavoritka Wüstová skončila za 39,72 čtvrtá a nejspíš od sebe očekávala více. I tak má však k dobru 1,23 sekundy na Sáblíkovou.

Ta nastoupila z českých reprezentantek dříve, v pátém páru proti Nizozemce Achtereekteové - a byl to zároveň i první sezonní start Sáblíkové při vrcholné akci (SP, ME) na této nejkratší distanci. Ve vyrovnaném souboji, v němž na posledních metrech soupeřku mocně stahovala, proťala cíl za 40,95 o čtyři setiny za Nizozemkou.

Zdráhalová, která loni vybojovala na mistrovství světa ve víceboji cenné 8. místo celkově, potom poměřila síly v přímém souboji se skvěle připravenou de Jongovou. Jasně s ní prohrála, ovšem čas 40,04 a 5. místo je pro mladší z Češek dobrou výchozí pozicí k opětovnému boji o elitní osmičku.

Obě Češky se v předchozím průběhu sezony potýkaly se zdravotními problémy v podobě virových onemocnění, kvůli nimž Zdráhalová dokonce zcela vypustila poslední pohárové kolo v Heerenveenu. Sáblíková výrazně omezila nejen starty, ale i trénink kratších distancí.

Snad i proto je nyní trenér Petr Novák v prognózách opatrný a veškeré úsilí sezony směřuje až k mistrovství světa na jednotlivých tratích, které přivítá v únoru německý Inzell.

„Čtyřboj je atypický. Martina neumí pětistovku, takže se tím moc netrápíme,“ podotkl Novák. „Důležité pro mě bude, jak tu pojede na trojce a na pětce. Celkové umístění ve čtyřboji nás tolik netíží.“

Sáblíková je i bez ohledu na letošní výsledek už nyní jednou z historicky nejúspěšnějších rychlobruslařek v této disciplíně, vždyť z evropského šampionátu ve čtyřboji má deset medailí, z toho pět zlatých.

Čtyřboj pokračuje v pátek závodem na 3000 metrů, v sobotu budou na programu klání na 1500 a 5000 metrů.

ME v rychlobruslařském víceboji a sprintu v Collalbu

Itálie

Víceboj:
Ženy:
500 m:
1. De Jongová (Niz.) 39,194, 2. Kazelinová (Rus.) 39,264, 3. Lollobrigidová (It.) 39,563, ...5. Zdráhalová 40,045, 11. Sáblíková (obě ČR) 40,955.

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/me-v-rychlobrusleni-500-m-zeny-sablikova-zdrahalova.A190111_134737_sporty_tm2

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Úvodní pětistovka na ME ve víceboji: 5. Zdráhalová, 11. Sáblíková - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.